info@kriptoparahukuku.com
+90-212-706-1010

Kritpo Para Hukuku Makaleleri

kripto para hırsızlığı

Kripto Para Hırsızlığı

Kripto Para Hırsızlığı

Kripto para hırsızlığı esasen bir bilişim hırsızlığı suçudur. Bilişim hırsızlığı ise Türk Ceza Kanunu’nun 14.1 maddesinde düzenlenmiştir. Bilişim sistemi vasıtasıyla işlenen nitelikli bir hırsızlık ve bilişim suçu türüdür. TCK 141 hırsızlık suçunu “menkul bir malı, malın zilyedinin rızası olmaksızın bulunduğu yerden alınması”  olarak tanımlamıştır. Ancak kripto paralar konusu henüz hukuk sistemimiz açısından yeni bir kavramdır ve niteliği halen tartışmalıdır. Kripto para hırsızlığı da son birkaç yıldır görülen yeni bir suç olduğu için bu konuya ilişkin hukuki tartışmalar halen mevcuttur. Hırsızlık, TCK tanımı gereği taşınır bir malı zilyedinin rızası olmaksızın ele geçirip ondan yarar sağlamak olduğundan öncelikle kripto paranın niteliği gündeme gelmektedir. Veriler, kural olarak menkul değer sayılmamakta olduğundan kripto para çalınması durumunun TCK 142/2-e mi yoksa TCK 244 kapsamına mı gireceği tartışmalı bir husustur ve Yargıtay bazı emsal kararlar vermiş olmasına rağmen halen genel bir uygulama mevcut olmadığından somut olaya göre karar verilmektedir.

Yargıtay Yorumu

Verilerin, menkul bir değer olan paranın yerine geçmesi durumunda suçun doğal olarak paraya yönelik sayılacağı, dolayısıyla bu verilerin ekonomik değere sahip olduğu nazara alındığında TCK 142 kapsamında hırsızlığa konu olabileceğine dair Yargıtay kararları mevcuttur. Ancak ekonomik bir değer taşıdığı şüphesiz olmakla beraber fiziki bir varlığı olmayan verilerin 142. maddede düzenlenen suça konu olamayacağı da savunulmaktadır. Bu durumda da suçun niteliği değişeceğinden TCK 244’e göre ceza verilmesi sonucu da ortaya çıkacaktır. Görüldüğü üzere içtihatlar değişen durumlara uyarlanmaktadır ve kripto para hırsızlığına ilişkin yerleşik içtihat oluşturacak Yargıtay kararları beklenmektedir. Kanaatimizce kripto para yahut veriler, eşyanın fiilen yer değiştirip değiştirmemesine göre yapılan taşınır eşya tanımına uymakta ve aktarılabilir nitelikte olduğundan TCK 142/2 kapsamında değerlendirilmelidirler. Zira, finansal değeri olan her şeyin hırsızlık suçu tanımında yer alan mal kavramı içine girdiğini değerlendiriyoruz. Dolayısıyla, para, menkul kıymetler, kontör, kripto para ve varlıklar hırsızlık suçunun konusunu oluşturabilmektedir.

Kripto Para Hırsızlığı Türleri

Kripto para hırsızlığı, kripto para borsalarının sunucularının veya sitelerinin hacklenmesi yöntemiyle işlenebileceği gibi bir kripto para borsasındaki hesaba izinsiz giriş ve izinsiz işlem yoluyla da gerçekleştirilebilmektedir. Bunun dışında kripto para adres zehirleme saldırısının hırsızlık me dolandırıcılık mı kapsamına girdiği henüz tartışmalı bir konudur. Uygulamada en sık rastlanan hırsızlık türü phising saldırı ile başlamaktadır. Phishing veya Türkçe ifadesiyle “oltalama” bir sitenin kullanıcı adı şifresinin girildiği sayfanın taklit edilerek hedef alınan mağdurun kullanıcı adı ve şifresinin ele geçirilmesidir. Bu yöntemle e-mail hesaplarının, sosyal medya hesaplarının şifreleri ele geçirebildiği gibi bu yöntemle bankaların ve kripto borsalarının kullanıcı hesaplarına da giriş yapılabilmektedir. Bir bankanın internet şubesine izinsiz girilerek müşterinin parasının izinsiz şekilde başka hesaba aktarılması bu tür bilişim sistemiyle hırsızlık suçunun en yaygın görülen örneğidir. Benzer şekilde bir Binance, BtcTürk, Paribu, Bitexen gibi kripto para borsalarında bir müşterinin hesabına izinsiz giriş yapılarak kripto paraların başka hesaplara transfer edilmesi de aynı suç kapsamına girmektedir. Suçun oluşması için hırsızın hesaptaki kripto parayı mutlaka kendi hesabına aktarması gerekmez, herhangi bir kişiye ait kripto borsa hesabına veya soğuk cüzdana aktarılması da suçun oluşması için yeterlidir.

Dolandırıcılık ve Hırsızlık Farkı

Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle nitelikli hırsızlık ile nitelikli bir dolandırıcılık türü olan kripto para dolandırıcılığı suçlarını birbirinden ayırmak gerekir. Hırsızlık suçunda bir aldatma olmaksızın mağdurun rızası hilafına taşınır malını, örneğin parası kendisinin rızasının hilafına başkasının hakimiyet alanına geçirilmektedir. Nitelikli dolandırıcılık suçunda ise fail hileli davranışlarla mağduru kanırmakta ve mağdurun kendisi kripto para transferini yapmaktadır.  Kripto para hırsızlığında ise mağdurun kripto varlıkları mağdurun haberi ve izni olmadan failin kendisi tarafından başka hesaplara gönderilmektedir. Hırsızlık suçunda da bazen hile ve aldatma kullanılmaktadır ancak buradaki fark, hilenin parayı almak için değil hesaba giriş yapmak için kullanılmasıdır. Örneğin phishing  dediğimiz yöntemde tuzak ve hileler parayı almak için değil mağdurun kullanıcı adını ve şifresini ele geçirip hesabına giriş yapmak için kullanılmaktadır. Bunun dışında kripto para hırsızlığı suçlarında sahte kripto paralar veya sahte kripto siteleri kullanılmamaktadır. Bunun yerine gerçek bir kripto para sitesinin kullanıcı giriş sayfasını taklit eden sayfalar kullanılmaktadır.

Kripto Para Hırsızlığı Mağdurları

Bu tür teknik bilişim suçu niteliği taşıyan kripto para suçlarında mağdurlara mutlaka savcılık başvurusunu uzman bir avukatla yapmalarını tavsiye ediyoruz. Eksik, yanlış veya yetersiz bir başvuru takipsizlik kararı ile sonuçlanabilecektir. Mağdurlar Kripto para hırsızlığı suçunun ülke içinden mi yoksa yurt dışından mı işlendiğine göre başlatılacak yasal işlemlerin içeriği değişmektedir. Yaklaşık 20 senedir bilişim avukatı olarak bilişim suçlarında mağdurlara hukuki destek veren kripto para suçlarında dosya takibi yapan avukatlar olarak kripto para hırsızlığı mağdurları bu konuda uzman hukuk desteği almak için bize ulaşabilirler.