Kripto Para Şantajı
Kripto Para Şantajı
Bazı şantaj suçlarında, şantajcı kendi kimliğini deşifre etmemek için banka hesabına veya isme para gönderilmesi yerine şantaj mağdurundan kripto para göndermesini istemektedir. Böylece mağdur sadece bir transfer adresi dışında şantaj failinin kimliğini öğrenemeden para göndermiş olacaktır. Kripto paraların bu kısmi anonim yapısı nedeniyle, kripto para veya Bitcoin yoluyla para alınması özellikle şantaj suçlarında tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Aynen kripto para dolandırıcılığı suçlarında olduğu gibi son yıllarda işlenen şantaj suçlarında özellikle Bitcoin, Ethereum, Tether gibi kripto paraların istendiği durumların sayısı artmaktadır. Son yıllarda hızla artan kripto para suçları arasında yer alan bu tür şantaj suçlarında özellikle erkekler hedef seçilmektedir.
Bilişim suçlarında mağdur avukatlığı yapan ve yüzlerce şantaj dosyası takip etmiş bilişim avukatları olarak şantaj mağdurlarına genel tavsiyemizi burada yeniden tekrar edelim. Şantaj mağduru, şantajcının isteklerini yerine getirerek asla şantajdan kurtulamaz. Şantaj ilk kez para istediğinde para gönderilirse, ikinci kez para istenecektir. Üçüncü defa da para gönderilse dördüncü talep gelecektir. Dolayısıyla şantajcıya para transfer etmek asla çözüm olmadığı gibi bilakis şantajcının, mağdurun üzerine daha fazla gitmesine daha sık ve daha yüksek para istemesine yol açacaktır. Dolayısıyla, şantajcıya kripto para gönderilmişse hesaba kripto para blokesi konulması veya kripto paralara tedbir konulması gibi işlemlerle maddi kaybın telafi mümkün olabilmektedir. Eğer para çekilmişse bu durumda tazminat yoluyla da gönderilen paraların geri alımı mümkündür.
Kripto Şantaj Mağduru Ne Yapmalı?
Yukarıda izah edildiği üzere şantaj mağdurunun şantajcıya para göndermesi, şantajı durdurmaz bilakis daha çetrefil hale getirir. Ancak öte yandan özellikle online şantaj suçlarında ve yurt dışından işlenen şantaj suçlarında blöf yapılmamakta ve şantajcı para alamadığı durumlarda mağdurun görüntüsünü paylaşmakta veya bazı sitelerde yayına koyabilmektedir. Dolayısıyla tehditleri görmezden gelip yok saymak da görüntünün paylaşılabileceği anlamını taşımaktadır. Bu itibarla şantaj mağdurlarının atacağı en doğru adım bu alanda uzman ve tecrübeli hatta İngilizce bilen bir avukatla çalışmak olacaktır. Şantaj mağdurları, Türkiye’nin tek şantaj mağdurları platformu olan santajdestek platformunu kurmuş ve yüzlerce şantaj mağduruna destek vermiş avukatlar olarak bizden uzman desteği alabilirler.
Bitcoin Şantaj E-maili
Bitcoin şantajının yaygın bir türü ise e-mail atılarak işlenen şantaj türüdür. Bu suç tipinde mağdurun cep telefonuyla veya bilgisayarıyla müstehcen sitelerde dolaşırken özel bir yazılımla mağdurun bu sitelerde dolaşırkenki görüntüsünün çekilip kayda alındığı söylenmekte ve belirtilen Bitcoin adresine para yarılmaması halinde bunların paylaşılacağı söylenmektedir. Bazı zararlı yazılımlar ile bilgisayar veya telefonunun kullanıcının haberi olmadan aktive edilebildiği bilinen bir gerçektir. Hatta bu yöntemle kişilerin özel görüntülerinin alınarak şantaj yapıldığı vakıalar olmuştur. Ama öte yandan bu geçmişte yaşnan hadislerin varlığından haberdar olup da sahte e-maile şantaj yapan kötü niyetli kişiler de ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla gelen şantaj e-mailinin analizi önem taşımaktadır. Eğer gelen e-mail sahte ise ek bir önlem almaya gerek yoktur. Ancak gelen şantaj e-maili ciddiye alınması gereken unsurlar içeriyorsa bu durumda hem yasal işlem başlatmak hem de görüntülerinin yayılnama riskine karşı internet hukuku desteği almak faydalı olacaktır.