Kripto Paralara Tedbir Konulması
Kripto Paraya İhtiyati Tedbir Konulabilir mi?
Bu soruya doğrudan bir yanıt veren bir mahkeme kararına henüz rastlamadık. Ancak aşağıda paylaştığımız bölge adliye mahkemesi kararı bu soruya dolaylı olsa bir yanıt vermektedir. Aşağıdaki karara konu olan olayda, kripto para blokesi konulan hesabındaki parayı geri almak için dava açan davacı, davalı kripto para şirketinin tüm banka hesaplarına tedbir konulmasına istemiş ancak mahkeme, banka hesaplarının uyuşmazlıkla bağlantılı olmaması nedeniyle ve tedbir şartları oluşmadığından talebi reddetmiştir.
“Talep eden vekili dilekçesinde özetle; müvekkilinin, kripto para alım satım işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla kayıt olduğu ve bu doğrultuda işlem yaptığı karşı taraf … A.Ş.’nin, müvekkilinin hesabına ve hesapta bulunan ana para dahil olmak üzere toplam 508.264,89 TL’ye manipülasyon gerekçesiyle bloke koyduğunu, müvekkilinin hesapta 307.741,01 TL anaparası bulunduğunu, ayrıca kripto para birimleri cinsinden varlıkları da bulunduğunu, müvekkilinin bloke nedeniyle hiçbir alım-satım işlemi yapamadığını, karşı taraf şirketin el koyduğu ana para, kar ve kripto para varlıklarının taraflarına iade edilmemesi ve işlem yapılmaması nedeniyle ciddi maddi ve manevi zararlar oluştuğunu ileri sürerek dilekçesinde bildirdiği diğer nedenlerle karşı taraf şirketin hesaplarının tamamı üzerine ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep etmiştir. İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi Mahkemesinin 01/03/2021 tarih, 2021/133 Esas, 2021/131 Karar sayılı İhtiyati tedbir talebinin reddine ilişkin kararı talep eden vekilince tarafından istinaf edilmiştir.
Davacının istinaf sebeplerinin incelenmesinde, HMK 389 ve devamı maddelerine göre, mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkansız hale geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir. Tedbir talep eden taraf, dilekçesinde dayandığı ihtiyati tedbir sebebini ve türünü açıkça belirtmek ve davanın esası yönünden kendisinin haklılığını yaklaşık olarak ispat etmek zorundadır. Somut olayda, ihtiyati tedbir talebine konu ettiği davalıya ait banka hesapları tam olarak uyuşmazlık konusu olmadığı, kanunun emredici hükmü gereği davacı tarafın ihtiyati tedbir talebinin kabul edilmesinin hukuken mümkün olmadığı anlaşılmakla mahkemenin talep edenin tedbir talebinin reddine karar verilmesi usul ve yasaya uygun bulunmuştur.” (İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. HD. 2021/1963 E. 2021/1628 K. 17.09.2021 T.)
Bu karardan yola çıkarak, kanundaki ihtiyati tedbir şartları oluştuğu takdirde kripto paraların bulunduğu hesaplara ihtiyati tedbir kararı verilebileceğini anlıyoruz. Zira, söz konusu kararda, ihtiyati tedbir talebi, bu talep, kripto paralar için istendiğinden değil, banka hesapları için istendiğinden ve yasal şartları oluşmadığından reddedilmiştir. Eğer mahkeme bu tür kripto hesaplara tedbir konulamayacağı kanısında olsaydı bunu da gerekçesinde mutlaka belirtirdi diye düşünüyoruz. Nitekim bir başka yazımızda kripto paraların haczedilebilirliği konusunda paylaştığımız bir mahkeme kararı da kripto paraların maddi değer bakımından tanındığını göstermesi açısından önemlidir.