info@kriptoparahukuku.com
+90-212-706-1010

Kritpo Para Hukuku Makaleleri

kripto para haczi

Kripto Paraların Haczedilebilirliği

Kripto Paralar Haczedilebilir mi?

Kripto paraların haczedilmesine ilişkin bir uyuşmazlık hakkında verilen yerel mahkeme kararı medyada haber olmuştur. Aşağıda detaylarını paylaştığımız ilgili haber metininde mahkeme ve dosya bilgileri paylaşılmamış olup; verilen yerel mahkeme kararına karşı istinafa başvurulup başvurulmadığı dolayısıyla kararın kesinliği hakkında bilgi bulunmamaktadır. Bu karar, kripto paralarlın haczi konusunda verilen ilk karar olması sebebiyle haberlere konu olmuş ve haber şu şekilde basına yansımıştır:

“Alacaklı 60 bin TL borcuna karşılık 14. icra Müdürlüğü’ne başvurarak, borcunu ödemeyen kişinin Türkiye merkezli kripto para borsasındaki hesabına haciz getirilmesini talep etti. Mahkeme tarafından incelenen talep doğrultusunda, 5 Mart 2021’de borçlunun kripto para borsasındaki hesabına bloke kondu.

Hesabına bloke koyulan kişi avukatı aracılığıyla, İstanbul İcra Hukuk Mahkemesine itirazda bulunup; icra kararına, Türkiye’deki kripto para borsalarının SPK mevzuatına tabi aracı kurum ya da BDDK mevzuatına tabi banka veya finans kuruluşu olarak adlandırılamayacağı için mevzuat yokluğundan ihbarnamenin iptalinin gerektiğini öne sürerek itiraz etti. Talebi değerlendiren İstanbul İcra Hukuk Mahkemesi, kripto paraların haczedilebileceğine dair karar vermiştir.”

Kripto Paraların Haczi Mümkündür Kararı

Haberdeki mahkeme kararının geçtiği bölüm ise şu şekildedir:

“Her ne kadar davacı, kripto paraların haczedilmeyeceğini iddia ederek şikayetçi olmuş ise de bu tür kripto paraların da emtia ve menkul kıymetler kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, bir çeşit dijital döviz veya sanal para olarak kabul edildiği, dolayısıyla haczedilebileceği anlaşıldığından şikayetin reddine dair karar verilmiştir.”

Her ne kadar haber içeriğinde çok detay bulunmasa da bir icra hukuk mahkemesinin kripto parayı dijital döviz veya sanal para olarak nitelemesi önemli olduğundan sitemizde paylaşma gereği duyduk.

Her ne kadar bu karar Yargıtay veya Bölge Adliyesi Mahkemesi gibi daha üst otoriteye sahip bir mahkeme tarafından verilmemiş olsa da bu yorumun genel olarak kabul göreceği kanısındayız. Sonuç itibariyle mahkemeler parasal bir değeri ve karşılığı olarak kripto paraların haczedilemeyeceğine karar vermesi bize pek mümkün görünmemektedir. Dolayısıyla artık kripto para borsalarında bulunan kripto paraların veya varlıkların İcra İflas Kanunu çerçevesinde haczinin mümkün olduğunu söylemek mümkündür. En azından aksi yönde bir karar çıkıncaya dek kripto para haczi mümkündür denmesinde sakınca görmüyoruz. Nitekim bu karar da kripto paralara tedbir konulması yazımızda paylaştığımız diğer mahkeme kararları ile uyumludur.